Bonaire

Natural Plastics is nu Bonaire een van de nieuwe gemeenten van Nederland is geworden ook actief op de Antillen met een agentschap op Bonaire. Net zoals voor de gemeentes in Nederland is duurzaamheid, groen, milieu etc. een hot item geworden op Bonaire (en de andere eilanden).

Op het pas gehouden Duurzame congres op de Antillen (Aruba) waren de bewindvoerders van alle eilanden ervan overtuig dat ook hier de toekomst ligt voor duurzame energie en duurzame niet vervuilende producten.

Een van de sprekers op het congres was de voormalige Amerikaanse vicepremier Al Gore die een voorvechter is voor de ecologische evolutie van onze planeet. Met zijn documentaire 'An Inconvenient Truth' ontving Gore tijdens de Academy Awards in 2007 de Oscar voor beste documentaire.

De bekende actrice Carice van Houten, ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds (WNF), was eerder al op Bonaire voor de natuurbeschermingsorganisatie. National Geographic Channel zendt op 11 oktober een speciale documentaire uit over dit werkbezoek van de actrice aan het prachtige Antilliaanse eiland.In de documentaire laat Carice van Houten de kijker kennismaken met de bijzondere, maar kwetsbare onderwaterwereld rond Bonaire en de vormen van duurzame toerisme op het eiland. Aanleiding voor het bezoek van Carice van Houten aan Bonaire is de directe band die het eiland per 10 oktober heeft met Nederland. Op die datum houden de Nederlandse Antillen op te bestaan en wordt Bonaire, samen met St. Eustasius en Saba, een bijzondere gemeente van Nederland. Bonaire is bovendien dé plek waar bewoners zich steeds meer bewust zijn geworden van de waarde van de natuur voor hun toekomst en hun levensonderhoud.

Bonaire, dat bijna twee keer zo groot is als Texel, bestaat voor bijna 90 procent uit natuur. De koraalriffen rond het eiland behoren tot de meest adembenemende in het Caribisch gebied. De riffen bieden niet alleen voedsel en bescherming aan veel leven onder water, maar zijn ook een paradijs voor duikers. Koraalvissen, flamingo's, kroonslakken, vier soorten zeeschildpadden en zelfs dolfijnen zijn enkele diersoorten die hier te bewonderen zijn. Carice van Houten laat de kijker kennismaken met deze wondere plant-en diersoorten die zich ophouden op de zeebodem, tussen de koraalriffen en in de mangrovebossen. Plastic wat niet biologisch afbreekbaar is, is heel verveldend voor de daar aanwezige dieren zij zien o.a. plastic voor voedsel aan met alle gevolgen van dien. Door o.a. het slechte plastic van de eilanden te weren en te vervangen door biologisch afbreekbare producten van Natural Plastics kan er een mooie start worden gemaakt.

Juist vanwege al dit bijzondere natuurschoon is toerisme een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor Bonaire. Maar zonder natuur geen toerisme. Carice van Houten laat zien hoe Bonaire er alles aan doet om de eerste volledige duurzame eilandeconomie ter wereld te worden. De eerste stappen daartoe werden al gezet in 1979. Toen werd, in samenwerking met het WNF, Bonaire Marine Nationaal Park opgericht om het onderwaterkustgebied rond Bonaire te beschermen. Duiktoeristen betalen een zogenoemde nature fee om dit park te mogen bezoeken. De inkomsten worden gebruikt voor het beheer en onderhoud van de natuur. Tegenwoordig levert het duiktoerisme jaarlijks circa duizend permanente banen op en kan het Park financieel zijn eigen broek ophouden.

Neem voor meer informatie over de mogelijkheden contact met ons op.

MKB Innovatie Top 100 - 2012
Sustainable Hero 2012
Winnaar 2012 : Natural Plastics
Lees verder op EY.com of Beco.nl